'Akbank'ın kesintileri nedeniyle mağdur olanlar...' Tüketici Birliği Federasyonu açıklama yaptı!

TAKİP ET

- Bir bankanın mobil ve internet sistemlerindeki sorun nedeniyle 43 saat boyunca hizmet kesintisi yaşanmasını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “güven kurumu olan bankacılık sektörü ile ilgili olarak kamuoyu en hızlı ve şeffaf şekilde bildirilmelidir” dedi. 


Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Akbank AŞ’nin dijital bankacılık platformlarında, 6 Temmuz 2021 günü sabah saatlerinde başlayan ve 43 saat süren sorun nedeniyle hizmet kesintileri yaşanmıştır. Bu durum, olumsuz etkilenen çok sayıda tüketici tarafından dile getirilmiştir. Tüketiciler tarafından; yaşanan sorunun 43 saat sürmüş olmasının, dünya bankacılık sektöründe daha önce görülmemiş olduğu yanında ilgili bankanın bu süreçte uyguladığı iletişim stratejisinin de yetersiz ve endişeleri arttırıcı nitelikte olduğu ifade edilmektedir.

Öncelikle bankacılık sektörüne ilişkin düzenleyici en üst otorite olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun konuya etkin şekilde müdahil olması ve yaşanan süreçle ilgili sorunun nedeni, veri güvenliğinde sorun olup olmadığı, hizmet kesintisi nedeniyle hak ihlâline uğrayan tüketicilerin zararlarının tazmini konusunda kamuoyunu hızlı ve şeffaf şekilde bilgilendirmesi gerekmektedir.

Daha önemlisi ilgili bankanın yaşanan hizmet kesintisinin nedeni konusunda kamuoyundaki endişeleri giderici açık tutum sergilemesi beklenmekte, hizmet kesintisi nedeniyle zarar gören tüketicilerin tazmini konusunda nasıl bir yol haritası oluşturduğunu açıklaması gerekmektedir.

Hizmet kesintisi nedeniyle son ödeme tarihini geçirerek ek maliyet ödemek zorunda kalan, para transferlerinin yapılamaması nedeniyle ilgili banka dışındaki kişi ve kuruluşlara ek ödeme yapmak zorunda kalan, fatura ödemelerinden, ATM’den para çekemediği için nakit ihtiyacını karşılayamayan tüketiciler için oluşan zarar adil, hızlı ve güven oluşturacak şekilde giderilmelidir.

İlgili bankada yaşanan hizmet kesintisi nedeniyle zarar gören tüketicilerin öncelikle BDDK’nın internet sitesindeki E-Şikayet/Başvuru bölümüne ve Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyeti’ne mağduriyetlerini bildirmeleri ve konunun takipçisi olmaları gerekmektedir.

Bu süreçte hizmet kesintisi nedeniyle zarar gören tüketicilerin olası yargısal süreç için zararlarına ilişkin kanıtlayıcı bilgi ve belgeleri edinmelerinde yarar bulunmaktadır.

Enerji Ekonomisi

akbank tüketici birliği federasyonu açıklama