Akaryakıttan TASARRUF için 9 altın kural!

TAKİP ET

İŞTE DAHA AZ ‘BENZİN – MOTORİN’ YAKMAK İÇİN 9 ALTIN KURAL!

1-Motoru çalıştırır çalıştırmaz sürüşe başlayın. Ve bir dakikadan daha uzun süre hareket etmediğinizde motoru durdurun.
Modern motorlar sayesinde araca binip hemen sürüşe başlayabilir, bu sayede yakıt tüketimini azaltabilirsiniz.


2-Hızlanırken vitesi mümkün olduğunca erken değiştirin. Yüksek vitesler, yakıt tüketimi açısından daha ekonomiktir.


3-Aracınızı makul hızda sürün. Ve en önemlisi de daima yumuşak bir sürüş hedefleyin. Aniden hızlandığınızda veya frene bastığınızda motorunuz daha fazla yakıt tüketir ve karbondioksit üretir.

4-Lastiklerinizin basıncını ayda bir kontrol edin. Basıncı yetersiz olan lastikler yakıt tüketimini yüzde 4 kadar artırabilir.


5-Özellikle yüksek hızda seyahat ederken pencereleri kapalı tutun ve kullanmadığınızda portbagajınızı çıkarın. Bu sayede rüzgar direncini azaltabilir, yakıt tüketimini ve karbondioksit salınımını yüzde 10 azaltabilirsiniz.


6-Yalnızca gerekli olduğunda klimayı açın. Gereksiz kullanımlar yakıt tüketimini ve karbondioksit salınımını yüzde 5 artırır.
-Trafik akışını öngörmeye çalışın. Trafik akışında gereksiz dur-kalk yapmayı önlemek için trafikte mümkün olduğunca ileriyi görmeye çalışın.


7-Aracınızın bakımını ihmal etmeyin ve yağ seviyesini düzenli olarak kontrol edin. Bakımı doğru bir şekilde yapılan aracın verimliliği artar ve karbondioksit salınımı azalır.


8-İşe veya seyahate giderken araç paylaşımı seçeneklerini değerlendirin. Bu sayede trafikte yoğunluğun ve yakıt tüketiminin azalmasına katkıda bulunabilirsiniz.


9-Bagajınızdaki ve arka koltuklardaki gereksiz eşyalardan kurtulun. Araç ne kadar ağır olursa motorun o kadar çok çalışması gerekir, bu da aracın daha fazla yakıt harcamasına neden olur.

Bu önemli bilgi için kaynak: Petrol Sanayi Derneği – 2019 Sektör Raporu.

AKARYAKIT FİYATLARI KADAR TASARRUFTA ÖNEMLİ!

Son dönemde, ham petrol (Brent – Varil) fiyatlarının 10 dolar rakamlarından 60 dolar rakamlarına çıkması nedeniyle akaryakıt fiyatları da (Benzin, motorin, LPG otogaz) sürekli artıyor. Ve tüketiciler hemen; akaryakıttan nasıl tasarruf edilir, daha az yakıt nasıl yakılır? gibi soruları sormaya başlıyor. Ancak, akaryakıt fiyatlarının artması kadar, araç sürüşü de önemli. Kurallara uygun sürüş yakıtın verimli kullanımının yanında çevreye zararlı olan karbon salınımını da azaltıyor. Bir diğer ifadeyle, kurallara uymayan araç sürüşü araçlardan daha fazla çevreye zararlı gazların – karbon salınımına neden oluyor. PETDER’in hazırladığı tasarruf önerileri, bu açıdan son derece önemli.
(Kaynak: https://tuketicitv.com/motoru-calistirir-calistirmaz-suruse-baslayin-hizlanirken-vitesi-mumkun-oldugunca-erken-degistirin-ayrintilar/)

Enerji Ekonomisi

 

akaryakıt tasarrufu için