Akaryakıt Zamları ÖTV'den düşülmeseydi 'BENZİN - MOTORİN - LPG Otoagaz' fiyatı ne olacaktı?

TAKİP ET

-Akaryakıt zamları ÖTV'den düşülmeseydi 'BENZİN - MOTORİN - LPG Otogaz' fiyatı ne olacaktı? İşte, ilginç ayrıntılar.
 

AYRINTILAR!

Evet sürücü - Tüketiciler, son dönemde ham petrol fiyatları hızlı bir artışa geçti. Ve alışılmış 40 dolar varil fiyat rakamları, kısa sürede 50 doların üstüne çıktı. Halen 1 varil ham petrol 56 dolar rakamlarında işlem görüyor (Brent). Petroldeki artış, benzin ve motorine zam olarak yansıyor. Anormal fiyat artışları ise, bir taraftan sürücüleri zora sokuyor ve diğer yandanda sürücülerin tepkisine neden oluyor.
Maliye yönetimi de, petroldeki bu ani fiyat artışlarını pompaya yansıtmamak için EŞM (Eşel Mobil Sistemi) devreye soktu. Sistemle akaryakıta gelen ani ve yüksek zamlar, akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'den düşülüyor. Böylece zamlar pompaya yansıtılmamış oluyor.

Zamlar ÖTV'den düşülmeseydi akaryakıt fiyatları ne olurdu?

 

Evet, son zamlar ÖTV'den (Özel Tüketim Vergisi) düşülmeseydi; akaryakıt istasyonlarında benzin, motorin ve LPG Otogaz'ın litre fiyatı ne olurdu?

Akaryakıt sektörü temsilcisi kuruluşlardan EPGİS (Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası)'nın yaptığı hesaba göre (26 Ocak 2021) itibariyle, EŞM sistemi üzerinden akaryakıtta devletin ÖTVden karşıladığı tutar (Krş/Litrre); benzinde 27 kuruş, motorinde 25 kuruş ve LPG otogazda da 70 kuruş oldu.
 

Akaryakıt Zamları ÖTV'den düşülmeseydi halen istasyonda;

-7,19410 liraya satılan 1 litre benzin  7,4641 lira

-6,58795 liraya satılan 1 litre motorin 6,83595 lira

-3,540 satılan 1 litre LPG Otogaz 4,24 liradan

satılacaktı. Zamların ÖTV'den karşılanmasıyla, sürücüler istasyonlarda akaryakıta bu fiyatı ödemekten kurtuldu. 


İndirimler önce ÖTV'ye ekleniyor

Öte yandan EŞM ile zamlar akaryakıttan karşılanırken, ham petrol fiyatlarının düşüşe geçtiği dönemlerde de yine EŞM sistemi ile gelen indirimler önce akaryakıttan alınan ÖTV'ye ekleniyor. Akaryakıt ÖTV tutarı, eski düzeyine çıkınca da indirimler pompaya yani sürücülere yansımaya başlıyor. 

Açıklama:
ÖTV tutarları için kaynak, EPGİS.  -Akaryakıt fiyatları, ortalamadır (İllere göre küçük fiyat faklılıkları olabilir). 

Özel Haber - Enerji Ekonomisi

akaryakıt fiyatları enerji ekonomisi benzin fiyatları motorin fiyatları lpg otogaz fiyatları