Akaryakıt tasarrufu nasıl yapılır?

TAKİP ET

Önemli bir konu, akaryakıt (benzin, motorin) tasarrufu nasıl yapılır? Çünkü, dünyada yaşanan siyasi krizlerin ilk etkilediği sektör petrol. Bu da ilk olarak petrol ithalatçısı ülkeleri etkiliyor. Bu bazen zam ve bazen de indirim olarak yansıyor, tüketicilere (petrol fiyatlarındaki iniş ve çıkışlara göre).

Petrol - akaryakıt fiyatları: Önemli bir konu, akaryakıt (benzin, motorin) tasarrufu nasıl yapılır? Çünkü, dünyada yaşanan siyasi krizlerin ilk etkilediği sektör petrol. Bu da ilk olarak petrol ithalatçısı ülkeleri etkiliyor. Bu bazen zam ve bazen de indirim olarak yansıyor, tüketicilere (petrol fiyatlarındaki iniş ve çıkışlara göre). Ve, genelde de fiyat artışı zam olarak yansıyor, petroldeki fiyat artışları; tüketicilere, sürücülere). 

 

Akaryakıt tasarrufu için 10 basit adım!

(Benzin-Motorin tasarrufu nasıl yapılır?)

1- ''Ani fren ve ani hızlanmaya dikkat.''

2- ''Araçta gereksiz klima kullanılmamalı.''

3- ''Araç camları gereksiz açık tutulmamalı.''

4- ''Aracın mototoru düzenli kontrol edilmeli.'' 

5- ''Araç motoru için uygun motor yağı kullanılmalı.''

6- ''Lastik hava basıncının düzenli olarak kontrol edilmeli.''

7- ''Araçta gereksiz yük-bagaj vb malzeme bulundurulmamalı.''

8-  ''Araç bütün servis ve bakımları zamanında düzenli yapılmalı.''

9- '''Çok yoğun ve ilerlemeyen bir trafikte aracın motorunun durdurulmalı.''

10 - ''Araçta her türlü ''en küçük bir arızada dahi' önemsenerek servise gidilmeli.''

 

ayrıntılar...

Çok basit 3 akaryakıt tasarruf yöntemi: 1- Mümkün olduğunca toplu ulşaşım araçlarını  kullanın (Metro, otobüs, minibüs vb). 2- Kısa mesafelere yürüyürek gidin. 3- Aracı sert sürmeyin (Ani fren yapmayın, gaza basmayın).

ham petrol fiyatları: Önemli bir konu, akaryakıt (benzin, motorin) tasarrufu nasıl yapılır? Çünkü, dünyada yaşanan siyasi krizlerin ilk etkilediği sektör petrol. Bu da ilk olarak petrol ithalatçısı ülkeleri etkiliyor. Bu bazen zam ve bazen de indirim olarak yansıyor, tüketicilere (petrol fiyatlarındaki iniş ve çıkışlara göre).

akaryakıt (benzin - motorin fiyatları: Tabi, petrol dalgalanmaları (elektrik dahil) benzin ve motorin ve tabii bütün enerji ürün fiyatlarını etkiliyor. Ve bunun ilk ayağı olarakta benzin - motorin etkileniyor, petrolfiyat dalgalanmalarından. en önemlisi de Türkiye gibi petrol ve petrol ürün ithalatçısı ülkelerin bu durum karşısında yapabileceği bir şeyin olmaması ya da çok sınırlı olması (akaryakıt vergilerinin düşürülmesi, destek vb'ler). Bu durumda da atılabilecek tek adım, tasarruf.

akaryakıt (benzin, motorin) tasaruufu nasıl yapılır?: Akaryskıt tasarrufu çok önemli ve kiçimsenmeyecek kadar ciddi bir konu. Çünkü, milyonlarca, milyarlarca (dünyada) sürücü akaryakıt tasarrufu ile (kurallara göre araç sürerek) yüzde 30-40'lara varan oranlarda tasarruf yapabilir. Hatta bu tasarrufu, gereksiz araç kullanmayarak yüzde 70-80'lere bile çıkarılabilir. Mesela; kısa mesefalere yürüyerek gitmek veya toplu ulaşım araçlarını takip etmek. Bu konuda kamu - özel kurum ve şirketlerinde çok basit-pratik önerileride oluyor. Yapılması gereken, bu uyarı - hatırlatmaları dikkate almak. Peki, 'basit-pratik ve herkesin yapabileceği tasarruf önerileri hangilerdir?. Ya da nelerdir?. İşte sorunun cevapları.  

 

Akaryakıt tasarrufu nasıl yapılır? Ayrıntılar için habere tıklayın...

Akaryakıt TASARRUFU için 10 öneri - Shell Türkiye!

(Tasarruf önerileri için kaynak: Shell Türkiye)

 

Günlük akaryakıt fiyatları!

Akaryakıt tasarrufu için günlük benzin, motorin, LPG otogaz fiyatlarını da takip etmek. Şirketler arası rekabeti izleyip ucuz olan yerden akaryakıt almakta önemli. Kamu kurumu EPDK) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu); benzin, motorin, LPG otogaz türü akaryakıt ve LPG ürün fiyatlarını günlük olarak yayınlıyor. Tüketiciler - sürücüler, akaryakıt - LPG fiyatlarını buradan (Türkiye ortalama fiyatları, ve akaryakıt ana dağıtım şirketlerinin şirket ve il bazında satış fiyatları) takip edilerek akaryakıt faturası ''ucuz - ibdirimli yakıt alarakta düşürülebilir. 

Günlük akaryakıt (beznin motorin, LPG otogaz) fiyatları için habere tıklayın...

''Benzin - Motorin - LPG fiyatları''

(Veriler için kaynak: Enerji Piyası Düzenleme Kurumu (EPDK), Bayi Satış Fiyatları)

 

Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor?

Benzin, motorin ve LPG ürünleriyle ilgili önemli bir konu da, Akaryakıt - LPG fiyatları nasıl belirleniyor? Türkiye'de enerji piyasalarını EPDK (Elektrik, petrol, doğalgaz ve LPG) EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) düzenliyor ve denetliyor. EPDK, doğalgaz ve elektrik fiyatlarında tarifelere belirlerken akaryakıt ve LPG'de fiyatlar serbest piyasada şirketler tarafından belirleniyor. Ancak EPDK, ani ve anormal fiyat artışları durumunda akaryakıt ve LPG ürün fiyatlarına müdahale ederek 2'şer aylık sürelerle tavan fiyat uygulayabiliyor. 

Bunun yanıda akaryakıt fiyatlarını belirlenmesinde; ham petrol fiyatı, rafineri çıkış fiyatı, dağıtıcı - bayi nakliye ve kar marjı ile ÖTV (Özel Tüketim Vergisi ve KDV (Katma Değer Vergisi) etkili oluyor. Ayrıva fiyatlar için baz olarakta İtalya (Cenova, Lavera Lİmanı) borsası alınıyor (Platts CIG fiyatı). Bütün bu veri ve girdiler, akaryakıt_LPG fiyat formülüne eklenerek nihai tüketici-satış fiyatı belirleniyor. 

 

(akaryakıt tasarruf nasıl yapılır - enerji ekonomisi/analiz haber)

akaryakıt tasarrufu nasıl yapılır benzin tasarrufu nasıl yapılır motorin tasarrufu nasıl yapılır