Akaryakıt için önemli bir karar!

TAKİP ET

Akaryakıt için önemli bir karar

 

YAYINLANDI - Konu 'Akaryakıtta indirimli satışlar'

 

Ham petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıt satışlarını olumsuz etkiliyor. Bu olumsuz durum haliyle, akaryakıt bayilerine de yansıyor. Ve  sayıları 12 bini aşan akaryakıt bayi de(İstasyonlu-istasyonsuz), bu nedenle zor günler yaşıyor (Ana arterlerdeki bayilerin satışları, daha az etkileniyor).

Akaryakıt bayilerini bu zor dönemde zora sokan bir diğer konu ise, ana dağıtım şirketlerinin yaptığı ‘indirimli satışlar’ olmuştu. Çünkü,  ana dağıtım şirketi-bayi  arasındaki ‘kar marşı’ düşüklüğü, sürekli tartışma konusu idi. Buna birde; bayilere eklenen ‘indirimli satış maliyeti’ eklenince, bayiler ciddi sıkıntı söz konusu.  Tam bu noktada EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu), geçen hafta bu konuda önemli bir Kurul Kararı aldı (Karar, Resmi Gazetede yayınlandı). EPDK yeni kararı ise,  ‘Ana dağıtım şirketlerinin yaptığı indirimli satışların maliyeti ‘her ne şekilde olursa olsun’ ana dağıtım şirketi tarafından karşılanacak. Bir diğer ifadeyle, ana dağıtım şirketlerinin yaptığı indirimli satışların maliyeti, akaryakıt bayilerine yüklenemeyecek. Bu karar, son aylarda zor günler yaşayan bayiler için bir rahat bir nefes anlamına geliyor. Nitekim TABGİS gibi akaryakıt bayileri temsilcisi kuruluşları, kararı olumlu bulan açıklamalar yaptı.  

Akaryakıt sektörü, zor günler yaşıyor (hem dağıtım şirketi ve hem de bayiler anlamında). Nedeni ise, sürekli artan ham petrol fiyatları ve buna paralel yine sürekli artan benzin, motorin, LPG fiyatları (Akaryakıt fiyatları). Fiyatlardaki bu artış da, satışları olumsuz etkiliyor. Bu durum ise bayilerin gelirlerini azaltıyor. Bir diğer ifadeyle, bayi gelirleri düşüyor. Bayilerin zorluğu, aynı şekilde binlerce çalışan için sorun demek.

Bu zor dönemde kamu-özel sektörün göstereceği uyumlu çalışma, sektörün içinde bulunduğu zorluğu en az zararla atlatılmasını sağlayacaktır. EPDK’nın son kararı, bu uyumlu çalışma için atılan önemli bir adım olmuştur. En önemlisi de binlerce akaryakıt bayi, azda olsa rahat bir nefes alacaktır.

Analiz – Enerji Ekonomisi

akaryakıt bayileri akaryakıt indirimli satışları akaryakıt sektörü ana dağıtım şirketleri