Akaryakıt bayileri zorda!

TAKİP ET

Akaryakıt bayileri zorda!

Akaryakıt sektörü (Rafineri, ana dağıtım, depolama ve bayiler), Türkiye'de altyapısını tamamlayan ve kayıtlı çalışan sektörler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Uzun yılların verdiği tecrübe ve bilgi birikimiyle, sektörde taşlar yerine oturmuş. Ancak sektör, son yıllarda ve özelliklede pandemi (Yeni Koronavirüs Salgını) sonrası ve özellikle bayiler bazında zor günler yaşıyor. Uzun bir süre kar marjlarının azlığıyla boğuşan bayiler, pandemiyle birlikte iyice ekonomik zora girdi. Çünkü, satışlar düştü. Maliyetler artıyor. Ve pandeminin neden olduğu zor dönemde devam ediyor.
 

Haftaiçi - Haftasonu 'Benzin - Motorin' Satışları (TL/LT)

Ürün                                 Cuma                       Cumartesi

Benzin                         9.530.209                        2.712.989

Motorin                      56.622.548                      28.580.188
 

En önemli gelir kalemi akaryakıt satışları


Akaryakıt bayilerinin en önemli gelir kalemi, akaryakıt satışları (Benzin, motorin, LPG otogaz, gazyağı vb). Bunun yanında; istasyonlardaki marketlerde önemli bir gelir kalemi olsa da, merkezi istasyonlar hariç kırsal - taşradaki bayiler için tek ve ana gelir kalemi akaryakıt satışlarıdır. Ancak; pandemi sonrası insanların daha az dışarı çıkması, tatili kısması, şehirlerarası seyahatlere getirilen kısıtlamalar, hafta sonu sokağa çıkma yasakları nedeniyle yine özellikle şehirlerarası ve taşra illerindeki bayilerin satışlarında ciddi azalmalar söz konusu (Yasaklar, büyükşehir merkezlerindeki dar alandaki bayilerin satışlarını artırabiliyor). Birde buna; son aylarda ham petrol fiyarlarının sürekli artması ve buna paralel iç pazarda akaryakıt ürünlerinin gelen zamlar eklenince (Ürünlerin pahalılaşması, tüketimi olumsuz etkliyor), bayilerin satışları iyice düşmüş. Bu zor dönem, günlük satışları 10-15 bin litrenin altındaki bayiler için daha da zor geçiyor. 
 

Destek Şart

Özellikle pandemi salgını sonrası bazı sektörler çok ciddi etkilendi. Bu sektörlerden birisi de akaryakıt bayileri. Bu zor dönemde bayilerin ayakta kalabilmeleri için; kar marjlarından, vergi ödemelerine kadar geniş bir destek paketi hazırlanması gerekiyor. Ayrıca sektörün temsilci kuruluşları (Ana dağıtım - bayi), konuyu bir an önce gündeme alıp masaya yatırmalı. Çözümü konuşmalı. Başta bayiler olmak üzere, sektörün bu zor dönemi nasıl atlatacağı üzerine durulmalı. Pandemi, nihayetinde er ya da geç sona erecek. Ve pandemi sona erene kadar da, akaryakıt bayilerinin ayakta kalması şart. Çünkü; akaryakıt bayileri - sektörü, şahsi kazançlarının yanında hem vergi ödeme (ÖTV, KDV) ve hem de istihdam açısından önemli bir sektör. Ve bu sektör, bu zor dönemde yaşamalı.


Akaryakıt satışları düşüyor

Akaryakıt satışları zaman zaman pandemi öncesi rakamlara benzer olsa da, pandemiyle birlikte pazarın satış grafiği değişti (Şehirlerarası yollar ve taşra bayilerinde satışlar daha çok geriledi). Özellikle, hafta sonları uygulanan Sokağa Çıkma Yasakları ile birlikte akaryakıt satışlarında çok ciddi düşüşler yaşanıyor. Enerji İşleri Genel Müdürlüğü (EİGM) verilerine göre, geçen hafta Cuma günü günlük 9,5 milyon litre olan benzin satışları Cumartesi günü (Sokağa çıkma yasağı var) 2,7 milyon litreye geriledi. Aynı şekilde ve günlerde motorin satışları ise 56,6 milyon litreden 28,5 milyon litreye geriledi (Benzer satışlar, sokağa çıkma yasağı olan her hafta sonu gerçekleşiyor). Bu ise, bayileri ciddi anlamda ekonomik zora sokan bir durum.   
 

Haftaiçi - Haftasonu 'Benzin - Motorin' Satışları (TL/LT)
Ürün                                 Cuma                       Cumartesi

Benzin                         9.530.209                        2.712.989

Motorin                      56.622.548                      28.580.188

Kaynak: EİGM.  Açıklama: 8 Ocak Cuma ve 9 Ocak Cumartesi satışları.

Analiz - Enerji Ekonomisi

akaryakıt satışları akaryakıt bayileri ana dağıtım şirketleri