Akarsu HES'leri ve Dereler!

TAKİP ET

Enerji yaşamın vazgeçilmezi. Yerli kaynaklardan sağlanması da, çok önemli. Son yıllarda yerli kaynaklardan enerji sağlamak için nehir ve derelerin üzerinde HES’ler (Hidroelektrik santraller – Akarsu) inşa edilmeye başlandı (Bazıları göletli). Nehir ve ırmaklar üzerinde kurulan bu santrallerin; dere ve ırmaklardaki doğal hayatı canlı tutmak için sürekli akan ve ‘Can Suyu’ olarak adlandırılan belirle miktar suyun düzenli olarak derelere bırakmaları gerekiyor. Bir diğer ifadeyle; nehir ve derelerin üzerinde kurulan akarsu santralleri, elektrik üretmek için suyun tamamını kullanmaları yasa gereği yasak. Bu alanlarda, doğal yaşamın korunması için düzenli ve sürekli akan suyun olması şart.

DERELER BAZEN TAM KURU – BAZENDE TAM DOLU!

HES’ler son yıllarda Karadeniz’deki dere ve nehirler üzerinde sıkça kurulmaya başlandı. Bu derelerden biriside, Solaklı Deresi. Dere üzerinde çok sayıda akarsu HES’in olması, su akışını bozuyor. Özellikle yağışlı havalarda ise bu durum daha da karmaşıklaşıyor. Bir diğer ifadeyle HES’lerle – dereler, ikili mücadele yapıyor. Mücadeleyi bazen HES’ler ve bazende dereler kazanıyor. Yasa gereği, HES’lerin mutlaka düzenli suyu dereye bırakmaları gerekiyor. Fakat, aynı nehir – dere üzerinde sıralı kurulan HES’lerin olduğu dere ve nehirlerde su yönetimi zorlaşıyor.

Enerji olmalı ve ihtiyaç. Ancak, doğal yaşamda çok önemli. Bu nedenle de, akarsular üzerine kurulan HES’lerin su yönetimi mutlaka ve çok sıkı denetlenmeli. Ve akarsular üzerine kurulan santral sayılarının da suyun ve doğal yaşamın akışı dikkate alınarak, yeniden belirlenmeli.

Enerji de lazım, suda lazım, doğal yaşam da lazım. Fakat, bu üçünde de dengenin kurulması şart.
Kaynak: ( https://tuketicitv.com/heslerin-kapaklari-acmasi-oncesi-ve-sonrasi-derelerin-durumu/ )

akarsu hesler