Elektrikte 'AG - OG - YG - Dağıtım - İletim - Korona - Tüketici' ne demek?

TAKİP ET

Elektrikte 'AG (Alçak Gerilim) - OG (Orta Gerilim) - YG (Yüksek gerilim) - tedarik ne demek? Topraklama ne demek? Enterkonneksiyon nedir? Tüketici ne demek? Ve elektrik iletim - dağıtımıyla ilgili diğer bazı önemli terimler ve tanımları.

Elektrikle ilgili ya da elektrik faturalarında yazan;

- AG, OG, YG, Dağıtım, İletim, Tedarik Şirketi , Enterkonneksiyon ne demek ;
biliyor musunuz?

 

Alçak Gerilim (AG) nedir?

AG (Alçak Gerilim): 'Etkin değeri 1000 volt ya da 1000 voltun altında olan fazlar arası gerilim'
 

Orta Gerilim (OG) ne demek?

OG (Orta Gerilim): 'Etkin şiddeti 1000 Voltun üstünden 36 kV’a kadar olan (36 kV dahil) gerilim seviyesi'
 

Yüksek Gerilim (YG) nedir?

YG (Yüksek Gerilim): 'Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilim.'


Tehlikeli Gerilim nedir?

Tehlikeli Gerilim: 'Etkin değeri, alçak gerilimde 50 voltun üstünde olan, yüksek gerilimde hata süresine bağlı olarak değişen gerilim'.
 

Dağıtım ne demek?

Dağıtım: 'Elektrik enerjisinin gerilim seviyesi 36 kV ve altındaki hatlar üzerinden nakli'.
 

Dağıtım şirketi ne demek?

Dağıtım Şirketi: 'Belirlenen bir bölgede elektrik dağıtımı ile iştigal eden tüzel kişi'

 

İletim ne demek?

İletim: 'Elektrik enerjisinin gerilim seviyesi 36 kV üzerindeki hatlar üzerinden nakli'

İletim Sistemi: 'Elektrik iletim tesisleri ve şebekesi'


Tüketici ne demek?

Tüketici: 'Elektriği kendi kullanımı için alan kişi'
 

Üretim Şirketi ne demek?

Üretim Şirketi: 'Sahip olduğu, kiraladığı, finansal kiralama yoluyla edindiği veya işletme hakkını devraldığı üretim tesisi ya da tesislerinde elektrik enerjisi üretimi ve ürettiği elektriğin satışıyla iştigal eden özel hukuk hükümlerine tabi tüzel kişi'.
 

ELEKTRİK,

İLETİM - DAĞITIMIYLA İLGİLİ DİĞER BAZI ÖNEMLİ TERİMLER!

 

Enterkonneksiyon ne demek?

Enterkonneksiyon: 'İletim ve dağıtım sistemlerinin toplamından oluşan ulusal elektrik sisteminin diğer bir ülkeye ait elektrik sistemine bağlanması'.
 

Topraklama nedir?

Topraklama: 'Elektrikli cihazların, herhangi bir elektrik kaçağı tehlikelisine karşı, gövdelerinin veya elektriksel bakımdan iletken parçalarının bir topraklama tesisi üzerinden toprağa bağlanması'.


Lisans ne demek? 

Lisans: 'Tüzel kişilere piyasada faaliyet gösterebilmeleri için Kanun uyarınca verilen izni,
Önlisans: 'Üretim faaliyetinde bulunmak isteyen tüzel kişilere, üretim tesisi yatırımlarına başlamaları için gerekli onay, izin, ruhsat ve benzerlerinin alınabilmesi için belirli süreli verilen iziz'.
 

Özel direkt hat ne demek?

Özel direkt hat: 'Yapılacak sistem kontrol anlaşması hükümlerine göre üretim lisansı sahibi bir tüzel kişinin üretim tesisi ile müşterileri ve/veya iştirakleri arasında elektrik enerjisi naklinin sağlanabilmesi veya üretim lisansı sahibinin sınırda yer alan illerde kurduğu üretim tesisinde ürettiği elektriği iletim veya dağıtım sistemine bağlantı tesis etmeden ihraç edebilmesi amacıyla, iletim veya dağıtım şebekesi dışında ulusal iletim veya dağıtım sistemi için geçerli standartlara uygun olarak tesis edilerek işletilen hat'
 

Tedarik şirketi nedir?

Tedarik Şirketi: 'Elektrik enerjisinin ve-veya kapasitenin toptan ve-veya perakende satılması, ithalatı, ihracatı ve ticareti faaliyetleri ile iştigal edebilen tüzel kişi.'

 Dağıtım Şebekesi: 'Tüketicilerin iç tesisatını ve üreticilerin şalt sahasını dağıtım sistemine bağlamak üzere tesis edilen bağlantı hatları hariç dağıtım tesisi'.

Geçici Bağlantı: 'Şantiye, fuar, lunapark, panayır, maden ocağı vb. yerlerin elektrik ihtiyacının karşılanması amacıyla 10 (on) yıldan kısa, sınırlı bir süre için yapılan bağlantı'.

İç tesisat: 'Tüketim tesislerine ait bağlantı noktasından sonra yer alan ve kullanıcı sorumluluğunda bulunan elektrik tesisatı'.
 

Meskun Mahal ne demek?

Meskun Mahal: “yerleşme alanı” ve “belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarı” ile mera, yaylak (yayla) ve kışlakların ilgili mevzuata göre geçici yerleşime açılan kısımlar'
(2/11/1985 tarihli ve 18916 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde belirtilen) 
 

Santral ne demek?

Santral: 'Elektrik enerjisinin üretildiği tesisler'.

Ağ (Enterkonnekte) Şebeke: 'Santrallerin birbiri ile bağlantısını sağlayan gözlü şebeke'.
İletim şebekesi: 'Yerel koşullar nedeniyle belli yerlerde üretilebilen ve ağ şebeke ile en üst düzeyde toplanan enerjiyi tüketicinin yakınına ileten kablo ve-veya hava hattı şebekeler'.
Dağıtım Şebekesi: 'İletilerek tüketilecek bölgeye taşınmış olan enerjiyi, tüketiciye kadar götüren şebeke'

Dağıtım Transformatör Merkezi: 'Yüksek gerilimli elektrik enerjisini alçak gerilimli elektrik enerjisine dönüştüren transformatör merkezleri.'
 

Elektrik tesislerinde aşırı gerilimlere ilişkin tanımlar:

Aşırı gerilim: 'Genellikle kısa süreli olarak iletkenler arasında ya  da iletkenlerle toprak arasında oluşan, işletme geriliminin izin verilen en büyük sürekli değerini aşan, fakat işletme frekansında olmayan gerilim'.

İç aşırı gerilim: 'Toprak temasları, kısa devreler gibi istenilen ya da istenilmeyen bağlama olayları ya da rezonans etkileriyle oluşan aşırı geril.'
Dış aşırı gerilim: 'Yıldırımlı havaların etkisiyle oluşan bir aşırı gerilim'..
 

Hava hatlarına ilişkin tanımlar:

Hava hattı: 'Kuvvetli akım iletimini sağlayan mesnet noktaları, direkler ve bunların temelleri, yer üstünde çekilmiş iletkenler, iletken donanımları, izolatörler, izolatör bağlantı elemanları ve topraklamalardan oluşan tesisin tümü'.

İletkenler: 'Gerilim altında olup olmamasına bağlı olmaksızın bir hava hattının mesnet noktaları arasındaki çıplak ya da yalıtılmış örgülü ya da tek teller'.

Yalıtılmış hava hattı kabloları: 'Yalıtılmış hava hattı kabloları, yalıtılmış faz iletkenleri ile yalıtılmış ya da yalıtılmamış nötr iletkeni birbirine yada taşıyıcı bir tele bükülerek sarılmış tek telli, sıkıştırılarak yuvarlatılmış çok telli ya da örgülü iletkenlerden oluşan kablolar'.
Demet iletkenler: 'Bir faz iletkeni yerine, iki ya da daha çok iletken kullanılan ve iletkenler arasında hat boyunca yaklaşık olarak aynı uzaklık bulunan düzen.'.

Anma kesiti (Nominal kesit): 'İletkenlerin standartlarda belirtilen kesit değeri.'

Gerçek kesit: 'Örgülü iletkenlerin, yapım toleransları dikkate alınmaksızın, net kesit değerleri.'.

İletken kopma kuvveti: 'İletkenlerin hesapla bulunan teorik kopma değerinin %95'i ya da kataloglarda "kopma yükü" olarak belirtilen değer.'

En büyük çekme gerilmesi: ' -5 øC'da hesap için esas olan ek yükte ya da en küçük ortam sıcaklığında ek yüksüz yahut +5 øC'da rüzgar yükünde oluşan iletken gerilmelerinin en büyük yatay bileşeni'.

Yıllık ortalama çekme gerilmesi (EDS: Every day stress): 'Yıllık ortalama sıcaklıkta (genellikle + 15 øC'da) rüzgarsız durumda oluşan, iletken çekme gerilmesinin yatay bileşenidir.
Salgı (sehim): İletken ile iletkenin iki askı noktasını birleştiren doğru arasındaki en büyük düşey uzaklık'

İletken donanımı: 'İletkenle doğrudan doğruya temasta olan ve iletkenlerin bağlanması, gerilmesi ve taşınmasına yarayan parçalar.'

İzolatör bağlantı elemanları: 'İzolatörleri mesnet noktalarına ve iletken donanımlarına, izolatör elemanlarını birbirine bağlamaya yarayan parçalar.'

Direğin yararlı tepe kuvveti: 'Direğe gelen rüzgar yükü dışında, tepeye indirgenmiş öteki kuvvetlerin izin verilen yatay bileşen.'

Direk açıklığı (menzil): 'İki komşu direk arasındaki yatay uzaklık'.

Rüzgar açıklığı: 'Direğin iki yanındaki açıklıkların aritmetik ortalaması'

Ağırlık açıklığı: 'Direğin iki yanındaki iletkenlerin yatay teğetli noktaları arasındaki yatay açıklık'.
 

Hava hattı çeşitleri

Küçük aralıklı hatlar: 'Birbirini izleyen iki direk arasındaki açıklık, çıplak iletkenler için 50 m'yi, yalıtılmış iletkenler için 60 m'yi aşmayan hatlar'.
Not: Küçük aralıklı hatlarda 50 m'den büyük açıklıklar: Küçük aralıklı hatlarda en büyük açıklık olan 50 m'lik aralık ancak kaçınılmaz nedenlerle arttırılabilir. Küçük aralıklı hatlarda topografya durumu nedeniyle, 50 m'den fazla bir açıklık gerekirse, bu bölüm büyük aralıklı hatlar gibi işlem görür.

Büyük aralıklı hatlar: 'Birbirini izleyen iki direk arasındaki açıklık, çıplak iletkenler için 50 m'yi, yalıtılmış iletkenler için 60 m'yi aşan hatlar'.
 

 Kablo şebekeleri ile ilgili tanımlar:

Enerji kabloları: 'Elektrik enerjisinin iletilmesi veya dağıtılması için kullanılan, gerektiğinde toprak altına da döşenebilen yalıtılmış iletkenler'.

Ring kablo şebekeleri: 'Bir indirici merkezin diğer barasında nihayetlenen ve çoğunlukla bir noktada açık işletilen kablo şebekeleri'.

İki taraftan beslenen kablo şebekeleri: 'Bir indirici merkezin bir başka indirici merkezde nihayetlenen ve çoğunlukla bir noktada açık işletilen kablo şebekeleri'.
 

İlginç tanımlar

BUŞİNG: 'Bir veya birkaç iletkenin bir duvar veya bir kabin gibi bir bölmeden geçmesini sağlayan ve iletkenleri bu bölmeden yalıtan veya yüksek gerilim elemanlarını yalıtmak amacıyla kullanılan yalıtkan düzen'.

KORONA HALKALARI: 'Yüksek gerilim cihazlarında, cihazların sivri noktalarının ve düzensiz elektrik alanlarının neden olduğu korona deşarjlarını önlemek ya da yumuşatmak için kullanılan, çeşitli çap ve kesitlerdeki metal ya da yarı iletken ekranlama elemanları'.

DARBE GERİLİM KAYNAĞI: 'Yüksek gerilim cihazlarına, darbe geriliminin her şeklini uygulayabilmek için seri bağlı kondansatörlerden ve direnç elemanlarından oluşan düzenek'.

KALİBRASYON: 'Ölçüm amacıyla kullanılan her türlü cihazın kendisinden daha hassas ölçüm yapabilen cihazlarla karşılaştırılarak hassasiyetinin sınıflandırılması'.

KAPASİTANS: 'Elektrik alanında enerji depo eden devre elamanı'.

KAPASİTİF BÖLÜCÜ: 'Yüksek gerilim devrelerinde, seri bağı kondansatörler yardımıyla yüksek gerilimi istenilen değere düşüren devre elemanı'.

KESİCİ: 'Yüksek gerilim devrelerinde yük altında ve arıza anında açma-kapama işlemini yapan anahtarlama elemanı'.

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM (KKD): 'Çalışanı; yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan; çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu amaca uygun olarak tasarımı yapılmış tüm alet, araç, gereç ve cihazlar'.

MEGER TESTİ: 'Yalıtım elemanlarına yüksek gerilim verme yoluyla DC direncini ölçerek yalıtım kalitesi hakkında bilgi veren test'

REAKTANS: 'Enerji depo eden (bobin ve kondansatör) elemanların alternatif akımda, akım geçişine karşı gösterdiği zorluk'.

RİSK: 'Tehlikeli bir olayın meydana gelme olasılığı ile sonuçlarının bileşimi'.

TEHLİKE: 'İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyeli'.
 

Topraklama nedir?

TOPRAKLAMA: 'Elektrikli cihazların, herhangi bir elektrik kaçağı tehlikelisine karşı, gövdelerinin veya elektriksel bakımdan iletken parçalarının bir topraklama tesisi üzerinden toprağa bağlanması'.
 

Transformatör nedir?

TRANSFORMATÖR: 'Elektrik enerjisinin gerilim ve akımını değiştirmeye yarayan aygıt'
 

Varyak ne demek?

VARYAK: 'Gerilimi sıfırdan belli bir değere çıkartan, bir ucu ortak ayarlanabilir gerilim transformatörü'.
Kaynak: EPDK, TEİAŞ.

 

Enerji Ekonomisi

AG ne demek OG ne demek YG ne demek dağıtım ne demek topraklama ne demek Enterkonneksiyon nedir korona halkaları nedir