Ada'ya su ve elektrikten sonra sıra doğalgaz borusu

TAKİP ET

Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye'den Ada'ya elektrik ve su gitmesi için yapılan girişimlerin 1974'teki çıkarmadan bu yana atılan en önemli adım olduğuna dikkati çekerek, 'Şimdi sıra bu adımları çok stratejik bir hamleyle perçinlemede ve Türkiye'yi Doğu Akdeniz gazı için masanın en güçlü oyuncusu yapacak projeyi hayata geçirmede' dedi.

Son dönemlerde gerek Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan, gerekse de Mısır, İsrail ve ABD gibi ülkelerin müdahalesiyle giderek ısınan ve son yapılan Milli Güvenlik Kurulu’nda ‘taviz verilmeyeceği’ bildirilen Kıbrıs için Enerji Ekonomisi Derneği’nden (EED) hayati bir çağrı geldi. Dernek Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, KKTC-Türkiye arasında döşenecek bir boru hattının tüm dengelerini değiştireceğine dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıklıkla üzerinde durduğu ve asla geri adım atılmayacağını açıkladığı Kıbrıs ve Doğu Akdeniz meselesinde sektörün en önemli kurumlarından da çalışmalar gelmeye devam ediyor. Türkiye’nin bu alandaki en yetkin kurumlarından olan EED, devlet kararlılığının bu gibi konularda çok değerli olduğunu açıkladı.

“Ada’ya su ve elektrikten sonra sıra doğalgaz borusunda”

Dernek Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye’den Ada’ya elektrik ve su gitmesi için yapılan girişimlerin 1974’teki çıkarmadan bu yana atılan en önemli adım olduğuna dikkati çekerek, “Şimdi sıra bu adımları çok stratejik bir hamleyle perçinlemede ve Türkiye’yi Doğu Akdeniz gazı için masanın en güçlü oyuncusu yapacak projeyi hayata geçirmede” dedi.

“Etütler ve jeolojik araştıralar elimizde hazır”

KKTC’ye su taşımak üzere 2015 yılının sonunda tamamlanan boru hattının maliyeti 350 milyon dolar olduğunu ve bu projeyle ilgili yapılan çevresel etütlerin, jeolojik araştırmaların güncel olduğunu açıklayan Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

“Önerdiğimiz boru hattı projesi mevcut su boru hattı ile aynı güzergah üzerinden döşenebilir. Etütler hazır olduğu için inşaatına da hemen başlanabilir. Derinliği en fazla 280 metreye ulaşan sığ sulardan geçecek doğalgaz boru hattının da maliyetinin de kabaca 350 milyon dolar civarında olacak. Bu para Varlık Fonu kaynaklarından karşılanabilir ve boru hattı devlet imkanlarıyla inşa edilebilir.”

“Önce bizden oraya, sonra KKTC’den bize”

Kumbaroğlu, ‘KKTC’nin fuel-oil ve dizel yakıta dayalı elektrik üretimi yapan santralleri üzerinde yakıt dönüşümü ve yenileme çalışmaları yapılarak doğalgaza çevrilir’ ifadesini kullandığı açıklamasına şöyle devam etti:

“KKTC’nin tüm sektörlerinde enerji ihtiyacı ağırlıklı olarak doğalgazdan sağlanabilir. TANAP üzerinden gelecek gazın bir miktarı KKTC’ye gönderilebilir, böylelikle KKTC arz güvenliği olan temiz ve ucuz bir enerji kaynağına kavuşmuş olur. KKTC aynı zamanda Doğu Akdeniz’de bulunan yataklardan çıkartılan doğalgazın Avrupa’ya taşınması için kilit ülke konumuna gelir.

Altyapısı hazır, karlı bir ticaret imkanı sağlayacağı için KKTC-Türkiye doğalgaz boru hattı bölgede bulunan enerji şirketlerinin ilgisini çekecektir. Doğu Akdeniz gazı KKTC’ye geldiğinde bu sefer akım tersine çevrilerek KKTC’den Türkiye’ye doğalgaz gelecektir. Doğu Akdeniz gazını Avrupa’ya ulaştırmanın en ekonomik yolu budur ve herkes için kazan formülüdür.”

ada kumbaroĞlu boru hatti doĞalgaz