71 dolara yaklaştı - Rekor!

TAKİP ET

- Ham petrol fiyatları, son ayların en yüksek rakamı ulaştı. 71 dolara yaklaşan ham petrol, bu rakam ile yeni bir rekor kırmış oldu. An itibariyle ham petrolün varil fiyatı (Brent türü petrol) 70,73 dolar rakamlarından işlem görüyor.
 

Benzin - Motorin için zam...

Ham petrol fiyatlarındaki artış, gözleri benzin, motorin ve LPG otogaz fiyatlarına çevirdi. Nedeni ile, Türkiye ham petrol ve akaryakıt ihtiyacının tamama yakınını (Yaklaşık yüzde 95 civarı) ithalat yoluyla karşılıyor. Bu nedenle petroldeki artış iç pazarda zam olarak yansıyor. 
Petrolün yanında akaryakıt fiyatları için bir diğer önemli belirleyici etken olan döviz kuruda arışa geçti. Serbest piyasada TL/Dolar kuru 8,61 lira rakamlarından işlem görüyor.

Ham petrol nedir?

Ham Petrol ne demek?

EŞM devrede

Öte yandan benzin ve motorine zamlar, petrol fiyatlarındaki artışa paralel devam ediyor. Ancak Maliye ve Hazine Yönetimi, zamları istasyonlarda sürücülere yansıtılmaması için EŞM'yi (Eşel Mobil Sistemi) devrede tutuyor. Son zamlardan EŞM sistemi ile ÖTV'den karşılandı ve istasyonlarda sürücülere yansıtılmadı. 


Benzin ne demek - Akaryakıt ne demek?

Benzin ne demek? - Motorin ne demek? - Akaryakıt ne demek?


ÖTV artırılmıştı

Öte yandan Hazine ve Maliye Yönetimi, geçen ay akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında artışlar yapmıştı. 

Enerji Ekonomisi

ötv eşm ham petrol fiyatları akaryakıt ne demek ham petrol ne demek