69 doları geçti!

TAKİP ET

- Ham petrolün varil fiyatı, 69 doları geçti. An itibariyle uluslararası petrol piyasalarında 1 varil brent türü ham petrolün varil fiyatı 69 doların biraz üzerinden rakamlardan işlem görüyor. 
 

Ham petrol fiyatları artışa geçti

Ham petrol fiyatları yeniden artışa geçti. Ham petrol fiyatları kısa bir süre önce 70 dolar rakamlarına yükselmiş ve daha sonra da 60 dolar varil fiyat rakamlarına gerilemişti. Ancak petrol fiyatları tekrar bir artış sürecine girdi ve yeniden fiyatlar 70 dolar rakamlarına yükseldi. 
 

Petrol ithalat Maliyetleri

Petroldeki artış, petrol ithal eden ülkeleri endişelendirdi. Yaz dönemine girilmi olması ve de koronavirüs salgınının yavaşlama sürecine girmesi, petrole olan talebi artıracak. Bu ise petrol fiyatlarını daha da yukarı çekecek. Bu durum ise petrol ithal eden ülkeler için endişe verici bir gelişme. Çünkü, petrol fiyatlarındaki artışşlar ithalatçı ülkelerin maliyetlerin artırmış olacak. Türkiye'de ham petrol ihtiyacının yüzde 95 civarını ithalat yoluyla karşılıyor. Bu nedenle ham petroldeki artış, iç pazarda benzin ve motorine zam olarak yansıyor. 


Döviz kuru artıyor

Akaryakıt fiyatlarına ham petrolden sonra e önemli belirleyici unsur döviz kuru (TL/Dolar). Petrol fiyatlarının artışa geçtiği bir dönemde TL/Dolar kuru da artışa geçti. Haen serbest piyasada 1 ABD Doları 8,97 TL'den işlem görüyor. TL/Dolar kurundaki artışta akaryakıta zam baskısını artırıyor. 
Hem doların ve hem de TL/Döviz kurunun aynı anda artışia geçmesi, hafta içi benzin ve motorin türü akaryakıt ürünlerine zam ihtimalini artırdı. Bu nedenle, rafineri ve ajaryakıt dağıtım şirkerlerinin hafta için akaryakıt fiyatlarını yeniden belirlemesi bekleniyor. 

Akaryakıt fiyatlarını rafineri şirketleri açıkladıktan sonra, akaryakıt ana dağıtım şirketleri de bu fiyatlara kar, nakliye, vergi vb eklentilerle birlikte nihai satış fiyatını istasyonlara bildiriyor. İstasyonlarda, tüketicilere nihai fiyat üzerinden benzin, motorin, LPG otogaz satışı yapıyor. 
 

Benzin - motorin ne demek?

Benzin ne demek? - Motorin ne demek? - Akaryakıt ne demek?

 

Günün benzin - motorin fiyatları

Öte yandan EPDK'nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) günlük açıkladığı Bayi Tavan fiyatlarına göre 31 Mayıs 2021 Pazartesi günü istasyonlarda akaryakıt satış fiyatları şöyle: Benzin 7,72 TL. Benzin diğer 7,74. Motorin 7,19 TL. Motorin diğer: 7,22 TL.
(Not: Fiyatlat Türkiye Geneli En Yüksek Hacimli 8 Şirketin Ortalama Fiyatlarıdır).

Yorum Haber - Enerji Ekonomisi

petrol fiyatları bayi tavan fiyatları benzin motorin ne demek