60 dolara az kaldı!

TAKİP ET

Ham petrol fiyatları sürpriz yapmaya devam ediyor. Ve petrol, yeni bir rekora imza atmak üzere. 60 dolara fiayata, çok az kaldı. Halen bir varil ham petrol piyasalardai 59,92 dolar rakamlarından işlem görüyor. 

60 dolar yeni rekor olacak

Ham petrol fiyatları için 60 dolar rakamıi son yılların rekoru olacak. Kovid (Covid-19) salgını ile düşüş rekoru kıran ham petol fiyatları, yine kovis salgının azalmaya başlaması ile yeni bir rekora imza atmak üzere. Petrolün bu rakamlarda kalması ve artışı halinde akaryakıt ürünlerine zam gelmesi yüksek bir ihtimal. Ancak, akartayıttaki artışlar bir diğer ifadeyle zamlar, ÖTV'den (Özel Tüketim Vergisi) karşılandığından akaryakıt ürün zamları (benzin, motorin, LPG Otogaz) nihai tüketiciye yani pompaya yansımıyor. 

Döviz düşüyor

Ham petrolün artışıyla akaryakıt ürünlerinde oluşan zam baskısını azaltan ise dövizin düşüşü oldu. Döviz kuru 8 TL rakamlarından 7 TL rakamlarına geriledi (TL/Dolar kuru).
Halen serbest piyasada 1 dolar 7,06 TL rakamlarından işlem görüyor. Dövizdeki hızlı düşüş akaryakıt ürünlerinde oluşan yüksek zam baskısını azaltıyor. Çünkü, akaryakıt fiyatlarını belirleyen en önemli unsur, ham petrolden sonra döviz kuru.

Türkiye ham petrol ve akaryakıt ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'larını yurtdışından karşıladığından, ham petrol ve TL/Dolar kuru dalgalanmalarından anında etklenebiliyor (Zam ya da indirim olarak).

Enerji Ekonomisi

ham petrol fiyatları tl/dolar kuryu akaryakıt fiyatları zam indirim