58 dolara gidiyor!

TAKİP ET

Ham petrol fiyatlarındaki hızlı yükseliş, devam ediyor. Son olarak brent türü ham petrol uluslararası piyasalarda 57,50 dolar rakamı üzerinde işlem görneya başladı. 

Akaryakıta zam baskısı arttı

Ham petrolün 54 dolar rakamlarından 58 dolar rakamlarına doğru hareket etmesi, iç pazarda benzin - motorin türü akaryakıt fiyatlarına zam baskısını artırdı. Petrol fiyatları bu seviyelerde kalır ya da daha da yükselirse, hafta içi akaryakıt ürünlerine zam gelme ihtimali kuvvetle muhtemel. 

Döviz kuru düşüyor

Ham petroldeki hızlı yükselişin aksine dövür kuru (TL/Dolar) hızlı bir düşüş seyri izliyor. An itibariyle serbest piyasada 1 ABD doları 7, 15 TL civarında işlem görüyor. Dövizin bu hızlı düşüşü akaryakıt fiyatları için önemli bir gelişme. Çünkü, benzin -  otorin türü akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde ham petrolden sonra en önemli etken TL/Dolar kuru. Kurdaki düşüş, ham petrol kaynaklı akaryakıt zammının oranını geri çekecek.

Eşel Mobil Sistemi

Öte yandan, petroldeki ani artışlar nedeniyle Hazine - Maliye Yönetimi, Akaryakıtta 'Eşel Mobil Sistemini' (EŞM) uyguluyor. EŞM sistemiyle, akaryakıt ürünlerine (LPG Otogaz dahil) gelen aniş ve yüksek zamlar yine akaryakıt ürünleri üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)'den düşülerek akaryakıt istasyonlarında pompaya yansıtılmıyor.

Enerji Ekonomisi

petrol fiyatları akaryakıt fiyatları enerji ekonomisi eşel mobil sistemini