22 Mart Dünya Su Günü - Su Zengini ne demek? Su Fakiri ne demek?

TAKİP ET

Su Zengini Ne demek? - Su Azlığı Ne demek? - Su Fakiri Ne demek?

- Yıllık 8.000 - 10.000 litre suyu olan ülkeler, Su Zengini Ülkeler,

- Yıllık 2.000 metreküp altı tüketimi olan ülkeler, Su Azlığı Yaşayan Ülkeler

- Yıllık 1.000 metreküp altı su kullanımı - tüketimi olan ülkeler, Su Fakiri ülkelerdir. 

- Türkiye: Yıllık kişi başı 1.515 metreküp tüketim ile Su Azlığı yaşayan ülke konumunda.
Açıklama: Yıllık Temiz Su Tüketimi

AYRINTILAR!
  22 Mart Dünya Su Günü. Peki, Türkiye Su Fakiri mi yoksa Su Zengini mi? '22 Mart Dünya Su Günü' İlk kez 1992 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda gündeme gelmiş ve 1991 yılında da, BM (Birleşmiş Milletler) Genel Kurulu'nda kabul edilerek kutlanmaya başlamış. Amaç, temiz suya bütün insanlığın ulaşabilmesini sağlamak için gerekli çalışmaları yapmak, konuya dikkat çekmek ve kıt olan su kaynaklarının korunması ve herkesin su tasarrufuna katılımını sağlamak.  

Dünyada durum

Dünya'da su halen içme, tarımsal sulama ve enerji üretimi amaçlı kullanılıyor (Hidroelektrik - HES). Ancak, suyun kullanımının eşit ya da adil olduğunu bugün için söylemek mümkün değil. Hatta, bu eşitsizlik ülkeler arasında olabildiği gibi ülkelerin kendi içerisinde de yaşanabilmektedir (Bazen tarımsal sulama amaçlı su kullanımı mı önemli ya da enerji üretimi amaçlı su kullanımı mı önemli ya da içme suyu mu öncelikli gibi nedenler vb). Bütün bunların yanında dünyanın su için kabul gördüğü ortak bir kriter var. O da; Su Zengini ya da Su fakiri olmak. Ya da, su azlığı yaşayan ülke olmak.
 

Peki; nedir Su Zengini ya da Su Fakiri ya da Su Azlığı Yaşayan Ülke olmak?

Su Zengini olmak: 1 kişinin 1 yılda kullanabileceği temiz su miktarı 8 - 10 bin metreküpten fazla olması.
 Su Fakirliği: 1 kişinin 1 yılda kullanabileceği temiz su miktarının bin metreküpten az olması.
 Su Azlığı: 1 kişinin 1 yılda kullanabileceği su miktarının 2 bin metreküpten az olması.  

Türkiye Su Zengini mi yoksa Su Fakiri mi?


  Evet, burada önemli bir konuda Türkiye'nin durumu. Yani, Türkiye Su Zengin mi yoksa Su Fakiri bir ülke mi?. DSİ (Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü) verilerine göre, Türkiye'nin yıllık kişi başı kullanılabilir su miktarı bin 519 metreküp (Kişi başı yıllık kullanılabilir su miktarı - temiz su). Bu rakam ise Türkiye'yi, Su Azlığı yaşayan ülke kategorisinde gösteriyor. Ancak bu konuda uzmanların sürekli yaptığı bir uyarı da var, Türkiye için. O da şudur: Türkiye için gelecek yıllarda ciddi kuraklık riski var. Bir an önce tedbir alınmalı.  

Ne yapılmalı?

Temiz su, her kes için çok önemli. Yani, yaklaşık 8 milyar olan dünya nüfusunun tamamı için çok çok önemli; Su. Ne yapılmalı? Halen dünyamızda milyonlarca insan temiz suya ulaşmıyor. Bazı ülkelerde ise su bolluğu ve israfı söz konusu.

Yani, dünyamızda suyun kullanımı konusunda bir çarpıklık sözkonusu. Ve düzeltilmesi çok zor bir konu. Ancak ve mutlaka, dünyamızın ve insanlığın geleceği için düzeltilmesi gereken bir konu, temiz suya ulaşım ve adil paylaşım. Ve hem de çok acilen. Bunun içinde gerek kişi bazında ve gerekse ülkeler bazında ve gerekse dünya milletleri ve devletleri bazında ortak çalışmalara imza atılması gerekiyor. Bu çalışmalarla da; kıt olan dünyamızdaki suyun, yaşayan bütün canlılara ihtiyacı ölçüsünde (İnsan, Hayvan, Bitki) ulaştırması gerekiyor. 

Görev herkesin...

Haber Yorum - Enerji Ekonomisi

su azlığı ne demek su fakiri ne demek su zengini ne demek 22 mart dünya su günü