2023 yılında en fazla ''birleşme ve devralma'' ELEKTRİK Sektörü'nde oldu - Yeni Rapor!

TAKİP ET

''2023 yılında hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu birleşme ve devralmalar içinde en çok işlem, 11 işlem adediyle 'elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı' ile 'bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler' alanlarında; en yüksek işlem değeri ise 'hayvansal üretim' alanında gerçekleştirilmiştir.'' Rekabet Kurumu!

''2023 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu''

Rekabet Kurumu (RK)

''2023 yılında hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu birleşme ve devralmalar içinde en çok işlem, 11 işlem adediyle “elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı” ile “bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler” alanlarında; en yüksek işlem değeri ise “hayvansal üretim” alanında gerçekleştirilmiştir.'' 

 

ayrıntılar...

2023 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu Yayımlandı. İşte ayrıntılar...

2023 yılında Rekabet Kurulu tarafından karara bağlanan birleşme, devralma ve özelleştirme işlemlerine ait veriler çerçevesinde hazırlanan raporda başlıca şu tespitlere yer verilmektedir: 

2023 yılında Rekabet Kurumu tarafından toplam 217 adet birleşme, devralma ve özelleştirme işlemi incelenmiştir. 

Özelleştirmeler hariç olmak üzere, bu işlemlerden 94’ünde hedef şirket Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre kurulmuş (Türkiye kökenli) şirketlerdir.

Bildirilen bu işlemlerin toplam işlem bedeli yaklaşık 162 milyar 555 milyon TL (6,85 milyar dolar)’dir. Aynı dönemde toplam işlem bedeli yaklaşık 425 milyon TL (18 milyon dolar) olan 3 özelleştirme işlemi incelenmiştir. Böylelikle 2023 yılında Türkiye kökenli şirketler için 97 işlemde öngörülen toplam işlem bedeli yaklaşık 163 milyar TL (6,87 milyar dolar) düzeyindedir.

2023 yılında hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu birleşme ve devralmalar içinde EN ÇIK İŞLEM, 11 işlem adediyle “elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı” ile “bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler” alanlarında; en yüksek işlem değeri ise “hayvansal üretim” alanında gerçekleştirilmiştir.

Aynı dönemde incelenen 3 özelleştirme işlemi “mobilya”, “tekstil ürünleri”, “giyim eşyaları” ile “imalat” sektörünün muhtelif alt kollarına ilişkin iken; en yüksek bedelli özelleştirme işlemi “giyim eşyalarının imalatı” alanındadır.

2023 yılında yabancı yatırımcılar tarafından 35 ayrı birleşme ve devralma işleminde Türkiye kökenli şirketlere yatırım yapılması öngörülmüştür. Yabancı yatırımcılar arasında işlem bazında yapılan sıralamaya göre ilk sırada 8 işlemle Almanya, ikinci sırada 5 işlemle Hollanda kökenli yatırımcılar bulunmaktadır. Hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu bu işlemlerde yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirileceği bildirilen yatırım tutarı yaklaşık 68 milyar TL (2,86 milyar dolar)’dir. 

 

Yatırımın kaynağı (yerli-yabancı)!

2023 yılında ayrıca, yabancıların yurt dışında gerçekleştirdikleri 113 birleşme ve devralma işlemi incelenmiştir. Türkiye kökenli şirketlere doğrudan yatırım öngörülmeyen bu işlemlerde, bildirilen toplam işlem bedeli 57 trilyon 362 milyar TL (2,41 trilyon dolar)’dir. 

36’sı Türkiye’de ve 113’ü yurtdışında olmak üzere, yabancı yatırımcıların 2023 yılında küresel düzeyde gerçekleştirmeyi planladıkları toplam 149 işlem ekonomik faaliyet alanlarına göre sıralandığında, dünya genelinde yatırım yapılan sektörlerden öne çıkanlar şu şekildedir: 

Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler

Programcılık ve yayıncılık faaliyetleri

Gıda ürünlerinin imalatı

Kimyasal ürünlerin imalatı

Temel eczacılık ürünleri imalatı

Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı

2023 yılında Rekabet Kurulu, birleşme ve devralma işlemlerini son bildirim tarihinden ortalama 13 gün sonra karara bağlamıştır.  2023 yılı içerisinde 1 işlem nihai incelemeye alınmıştır. Söz konusu işlem için inceleme süreci devam etmektedir.
 

Raporun tamamını okumak için,

tıklayın...

 

(elektrik - enerji sektörü birleşme ve devralmalar)

enerji sektörü birleşme ve devralmalar elektrik sektörü birleşme ve devralmalar