2021 yılı - Kuraklık ve Elektrik Üretimi!

TAKİP ET

2021 yılı - Kuraklık ve Elektrik Üretimi!

ANALİZ HABER - ENERJİ EKONOMİSİ

2020 yılı zor bir yıl oldu, sağlık açısından ve de ekonomik açıdan. Artık, 2021 yılındayız. Gerek 2020 ve gerekse 2021 yılı için can alıcı konulardan birisi ENERJİ oldu (Yazının konusu, Elektrik Enerjisi).

2020 yılında enerji

Geçen yıl yaz ortalarına kadar hidroelektrik santrallerde (HES) elektrik üretimi rekor kırmıştı. Zaman zaman HES’lerin payı yüzde 40-50’lere ulaştı. Aynı şekilde de doğalgazın elektrik üretimindeki payı yüzde 10’lara geriledi. Ayrıca yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgarda da rekorlar kırıldı, yüzde 10-15 toplam üretimindeki payıyla. 2021’de enerjiyle ilgili en olumsuz gelişme ise, yaz sonları ile başlayıp son bahar kış dönemi (Yıl sonuna kadar) yaşanan kuraklık oldu. Öyle ki bu kuraklık, 2021 yılını da etkileyecek bir boyuta ulaştı ve bu yıla sarktı (2020 yılı songünü kaynaklara göre elektrik üretimini görmek için haberin sonundaki foto üstüne tıklayınız).

2021 yılında enerji

Yeni yılda enerjiye daha çok ihtiyaç olacak. Çünkü pandemi döneminde yaşanan durgunluk enerji tünetimini de olumsuz etkiledi. Tüketim azaldı. Ancak; yeni yılda aşılamanın başlamasıyla pandemide iyileşme sürecine girilecek olması, enerji tüketimi de artışa geçirecek. Enerji tüketimindeki artış, sevindirici. Çünkü tüketimdeki artış, aynı zamanda üretim demek.

Burada tek zorluk, enerjinin nasıl karşılanacağı?. Çünkü geçen yıl başlayan kuraklık,bu yıl artarak devam ediyor. HES’lerde elektrik üretimi yüzde 10’lara düştü (Akarsu, barajlı). Su kıtlığı şindiden konuşulmaya başlandı. Bu demek ki kuraklık devam ederse, HES’lerde daha az elektrik üretilecek. Bu durumda zorunlu olarak talebin karşılanması için doğalgazla çalışan santrallere ağırlık verilecek. Gaz ithal bir kaynak. Ve de, petrol fiyatlarına bağlı fiyatı. Petrol fiyatları ise artış eğiliminde. Bu ise elektrik üretim maliyetlerinin artması ve zam denek ki, hem tüketici ve hemde sanayicinin istemediği bir durum bu. 

Sonuç olarak; kuraklık devam ederse, 2021 yılı elektrik açısından zor bir yıl olacak. Özellikle HES’ler açıdından. 


2020 yılı elektrik üretimi