2'si de düşüş eğiliminde - Ayrıntılar!

TAKİP ET

- Akaryakıt fiyatları için en önemli belirleyici2 kalem olan ham petrol fiyatları ve döviz kuru, hızlı yükseliş sonrası ikisi de düşüş eğilimine girdi. İşte ayrıntılar...

AYRINTILAR!

Yeni Koronavirüs dönemi  ile birlikte ham pşetrol fiyatları, çok dalgalı bir grafik izledi. Petrol pandemide 20 dolarında altına gerilerken son dönemde varil fiyatı 70 dolar rakamlarına çıktı. Ancak geçen hafta şok bir düşüşle petrol fiyatı, 62 dolar rakamlarına geriledi. Petrol sonrası tekrar yükselişe geçti ve 64 folar rakamlarına yükseldi.
Ancak an itibariyle tekrar hafif gerileme yaşayan petrol fiyatları uluslararası piyasalarda 63,62 dolar rakamlarından işlem görüyor (Brent türü ham petrol).
 

Dolar rekor sonrası geriledi

Son günlerde TL/Dolar kuruda hareketli bir dönem yaşadı. Geçen hafta ortalarında Merkez Bankası'nın (MB) faiz artırımı ile TL/Dolar kuru 7,15 - 7,20 lira rakamlarına geriledi. Ancak hafta sonu Merkez Bankası Başkanının değişmesiyle dolar rekor bir artış gösterdi ve 1 ABD Doları 8,30 TL rakamınıda geçti. 
Artış üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 'serbest piyasa kurallarından taviz verilmeyeceği' açıklamalarıyla dolar gerileme sürecine girdi. Va halen TL/Dolar kuru 7,73 lira rakamlarından işlem görüyor.
 

Benzin - motorin fiyatları anında etkileniyor

Türkiye, ham petrol ve akaryakıt ihtiyacının tamama yakınını ithalat yoluyla karşılıyor (Yerli üretimin ihtiyacı karşılama oranı, döneme göre yüzde 5-10 arası). Bu nedenle de ham petrol ve döziv kurundaki artışlar iç pazardea anında benzin - motorin türü akaryakıt fiyatlarına anında zam olarak ya da indirim olarak yansıyor.
Son daönemde zaman zaman yaşanan anormal artışlar, sürücüleri ve ekonomiyi olumsuz etkilemeye başladı. Bu gelişme üzerine Hazine ve Maliye Yönetimi, Akaryakıt sektöründe Eşel Mobil Sistemini (EŞM) devreye soktu. Böylece, petrol kaynaklı anormal akaryakıt zamları, ÖTV'den karşılanmaya başladı. Böylece, yüksek zamlar, sürücülere yansıtılmamış oldu. 

Öte yandan EPDK verilerone göre Türkiye Aralık 2020 döneminde toplam 2 milyon 828 bin 22 ton ham petrol ithal etti (EPDK Petrol Piyasası sektör Raporu, Aralık 2021).
 

EPDK Tavan Fiyat koydu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'da, 18 Mart 2021 itibariyle akaryakıta Tavan Fiyat Uygulaması başlattı.Türkiye'de akaryakıt fiyatları 2 ay süreyle Kurum tarafından belirlenecek. EPDK'nın tavan fiyat uygulaması ile akaryakıt istasyonlarında benzin ve motorin litrede 17 - 20 kuruş ucuzladı. Halen EPDK Tavan Fiyatları, günlük fiyat akışına göre belirleyip duyuruyor. 

Bu haberlerimizi de okuyabilirsiniz

2020 yılında Türkiye ne kadar akaryakıt tüketti?

https://www.enerjiekonomisi.com/2020-yilinda-turkiye-de-ne-kadar-akaryakit-tuketildi-yeni/15824/
 

Tavan Fiyat Ne Demek?

https://www.enerjiekonomisi.com/tavan-fiyat-ne-demek/16144/

Enerji Ekonomisi

ham petrol fiyatları akaryakıt fiyatları türkiye ne kadar akaryakıt tüketti tavan fiyat nedir