1 Nisan'da doğalgaza zam var mı? BOTAŞ açıkladı!

TAKİP ET

BOTAŞ, 1 Nisan 2024 tarihi itibariyle geçerli olacak doğalgaz fiyatlarını açıkladı. BOTAŞ, doğalgaz fiyatlarına her hangi bir değişiklik yapmadı. Bir diğer ifade ile Nisan ayında doğalgaz fiyatlarında her hangi bir artış olmayacak.

BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ), 1 Nisan 2024 tarihi itibariyle geçerli olacak doğalgaz fiyatlarını açıkladı. BOTAŞ, doğalgaz fiyatlarına her hangi bir değişiklik yapmadı. Bir diğer ifade ile Nisan ayında doğalgaz fiyatlarında her hangi bir artış olmayacak. 

 

Nisan ayı doğalgaz fiyatları açıklamsı!

BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ)

 

Doğalgaz fiyatları nasıl belirleniyor?

Doğal gaz fiyatları nasıl belirleniyor?

''Doğal gazın ithalat fiyatı için, özel bir formül uygulanıyor. 'Ticari sır' gerekçesiyle formül kamuoyuna açıklanmıyor. Ancak, formülle ilgili genel hatlar kamuoyu ile paylaşılıyor. Buna göre ithal edilen doğal gazın fiyatı; Doğal gaz ithalat fiyatları 3'er aylık dönemler halinde belirleniyor. Fiyat Formülüne; fiyatın hesaplandığı dönem öncesi 6 ve 9 aylık petrol ve petrol ürün fiyatları baz alınarak belirlenmektedir. 
doğalgaz fiyat formülünde; Doğalgazın güncel alım fiyatı, Doğal gaz anlaşmasının yapıldığı dönem alım baz fiyatı, formülde yer alan ürünlerin geçmiş 6 ya da 9 aylık ortalamaları, formülde yer alan ürünlerin anlaşma sağlandığı dönemdeki sabit fiyatlar. 
Ancak son dönemde; doğal gaz fiyatları için anlaşmalarda yer alan eski formüller terk edilerek, piyasadaki gelişmelere paralel yeni alım fiyatları uygulanmaya başlandı.''

Öte yandan, özel şirketlerde doğrudan doğalgaz ithalatı yapabiliyor. Özel şirketlerde genel olarak ticari sır gerekçesiyle doğalgaz fiyatların açıklamazken, piyasa uzmanlarına göre özel sektör doğalgaz fiyatları da BOTAş fiyatları çerçevesinde gerçekleşiyor görüşünde.

 

Doğalgaz fiyatları nasıl açıklanıyor?

''Kamu şirketi BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ), doğal gaz fiyatlarını mevzuat gereği 1'er aylık dönemler halinde açıklıyor. Bunun için kamu şirketi, her ayın başında o ay için geçerli toptan doğalgaz satış fiyatlarını açıklıyor. Özel ithalat şirketleri de ''aynı olmamakla birlikte'' BOTAŞ fiyatlarına yaklaşık fiyatlar açıklıyorlar. 

Doğal gaz dağıtım şirketleri ise, BOTAŞ'ın açıkladığı fiyatlar üzerine hizmet bedeli-kar vb ekleyerek nihai tüketicilere satılan doğalgaz fiyatları belirleniyor. 

Doğalgaz fiyatlarını ilk olarak BOTAŞ açıklıyor. ''

 

(botaş doğalgaz fiyatları - enerji ekonomisi)

botaş doğalgaz fiyatları 1 nisan doğalgaz fiyatları