1 litre benzin ve motorinden ne kadar vergi alınıyor?

TAKİP ET

1 litre akaryakıttan ne kadar vergi alınıyor? 1 litre benzinden ne kadar vergi alınıyor? 1 litre motorinden ne kadar vergi alınıyor?

- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Mart 2022 dönemi 'Petrol ve LPG Fiyatlandırma Raporu'nu yayınladı.

- Rapora göre 1 litre benzinin yüzde 28,24'ü vergiden oluşuyor (Gelir payı dahil). . 1 Litre motorinin ise yüzde 25,06'sı vergilere ait (Gelir payı dahil). 

- 1 litre akaryakıtta (Benzin - motorin, normal ve katkılı), 'yüzde ve TL' olarak fiyat oluşumu için aşağıdaki tablolara bakınız. 

 

YÜZDE

1 Litre benzinden ne kadar vergi alınıyor?

- 1 litre beznin 19,018 TL 

 1 Litre Benzin Fiyat oluşumuPayı (Yüzde)
 Ürün Maliyeti  63,05
 Vergi ve Gelir Payı 28,24
 Şirketlerin brüt kar marji 8,81

 

1 Litre motorinden ne kadar vergi alınıyor?

- 1 Litre motorin fiyatı 21,029 TL

 1 Litre Benzin Fiyat oluşumu Payı (Yüzde)
 Ürün Maliyeti  67,44
 Vergi ve Gelir Payı 25,06
 Şirketlerin brüt kar marji 7,50



TL/LT...

1 Litre benzinden ne kadar vergi alınıyor?

- 1 litre beznin 19,018 TL 


 

1 Litre motorinden ne kadar vergi alınıyor?
(TL/LT)

- 1 Litre motorin fiyatı 21,029 TL


Kaynak:
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Petrol ve LPG Fiyatlandırma Raporu (Mart 2022). 


 

YORUM

Enerji Ekonomisi


Türkiye, ham petrol - akaryakıt ürün ihyiyacının tamama yakınını (yıla göre değişmekle beraber yaklaşık yüzde 95) yurtdışından ithalat yoluyla karşılıyor. Bu nedenle de; yurtdışı piyasalarda petrolde yaşanan iniş ve çıkışlar, iç piyasada akaryakıt ürünlerine (Benzin, motorin ve diğerleri) zam ya da indirim olarak yansıyor. 

Türkiye; petrolde ithalatçı ülke olması nedeniyle, iç pazarda ürün maliyetinde en önemli kalemlerden birisini de döviz kuru (TL/Dolar) oluşturuyor. Bir diğer ifadeyle; Türkiye iç pazarında akaryakıt ürün fiyatlarında ham petroldeki fiyat iniş - çıkışları en önemli belirleyici etken olmakla birlikte, döviz kuru da akaryakıt fiyat oluşumunda diğer bir önemli etken olarak öne çıkıyor. 
Ve tabi akaryakıt fiyatlarında 3. en önemli etken ise, vergiler (ÖTV, KDV). Her 3 kalemdeki (Petrol fiyatları, döviz kurları, vergiler) düşüş ve artışlar, istasyonlarda benzin ve motorin fiyatını artırıyor ya da düşürüyor. 
 

Petrol ve LPG Fiyatlandırma Raporu 1 litre benzinden ne kadar vergi alınıyor 1 litre motorinden ne kadar vergi alınıyor 1 litre akaryakıtın ne kadarı vergi? enerji ekonomisi Türkiye ham petrol - akaryakıt ürün ihyiyacı ham petrol - akaryakıt ürün ihyiyac