1 beygir kaç kw 'dir? A'dan Z'ye elektrikli araçlar!

TAKİP ET

Elektrikli - hibrit araç ne demek? Kaç elektrikli - hibrit araç var? Elektrikli araçlarla ilgili ''kw - EV - DC - BEV gibi kısaltmaların anlamları nedir?

Elektrikli araçlar dünyası: Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de elektrikli araçlar hızla yayınlaşıyor. Peki; elektrikli araçlarla ilgili sık kullanılan ''Elektrikli - hibrit araç ne demek, kaç elektrikli - hibrit araç var, Elektrikli araçlarla ilgili kw - EV - DC - BEV gibi kısaltmaların anlamların anlamları nedir'' biliyor musunuz?. İşte, elektrikli araçlarla ilgili bu ve diğer soruların cevapları haberin içinde bulabilirsiniz.    

 

Elektrikli araçlarla ilgili ayrıntılı bilgiler!

 

- Elektrikli araç birimleri

1 beygir gücü (hp) kaç kw (kilowat)?

1 beygir gücü 0.745 kw (liowat)'dır. 

1 kw 1,341 beygir gücüdür. 

 

- Elektrikli araç ne demek?

Elektrikli araç ne demek: ''Elektrikli araç, hareketi tek başına yada destekleyici olarak elektrikle çalışan motor kullanan ve elektrik enerjisiyle dışardan (haricen) şarj edilebilen motorlu karayolu taşıtı.''

 

- Hibrit araç ne demek?

Hibrit araç ne demek?: ''Hibrit araç, Aracın tahriki için araç üzerinde en az 2 farklı enerji dönüştürücü ve 2 farklı enerji depolama sistemi barındıran motorlu araç''

(Tanımlar için kaynak: Enerji piyasaları kanun, yönetmelik ve tebliğler).

 

- Türkiye'de elektrikli hibrit araç sayısı

Türkiye'de toplam kaç araç var?

Türkiye'de kaç elektrikli araç var?

Türkiye'de kaç hibrit araç var

Trafiğe kayıtlı toplam araç sayısı (Motorlu kara taşıtı sasyısı): Resmi verilere göre (TÜİK - Türkiye İstatistik Kurumu), Türkiye'de trafiğe kayıtlı toplam 28 milyon 365 bin 819 (28.365.819) adet motorlu araç kayıtlı. Bu araçların 15 milyon 44 bin 117 (15.044.117) adeti otomobillerden oluşuyor (ekim 2023 sonu itibariyle). 

Trafiğe kayıtlı elektrikli ve hibrit araç sayısı: Resmi verilere göre (TÜİK), Türkiye'de trafiğe kayıtlı toplam  15 milyon 44 bin 117 otomobil var. Bu otomobillerin 59 bin 554 (59.554) adeti elektrikli araçlardan oluşuyor. Ve 204 bin 764'ü de (204.764), hibrit araçlardan oluşuyor (ekim 2023 sonu itibariyle). 

 

- Dünyada elektrikli araç sayısı

Elektrikli araç sayısı: Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, 2022'de dünyada 10 milyondan fazla elektrikli araç satışı gerçekleşti. Ve, 2023 sonu itibariyle de dünyada elektrikli araç sayısı 14 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.  

 

- Elektrikli araç kısaltmaları ve tanımları

Elektrikli araçlarla ilgii kısaltmalar (EV, BEV, FCEV-FEV, HEV, PHEV, MHEV, BMS, Inverter, 12V akü, DC - DC Inverter, Renejeratif frenleme).

Ayrıntılar için habere tıklayın...

Elektrikli araçlarla ilgili ''pratik bilgiler ve kısaltmaların'' anlamları!

 

 

Yakıt türlerine göre araç tanımları (Elektrikli araç - Hibrit araç - Otonom araç ne demek?)

Ayrıntılar için habere tıklayın...

Yakıt Türlerine göre araç tanımları - ''Elektrikli araç ne demek? - Otonom araç ne demek? - Hibrit araç ne demek?''

 

YORUM

Enerjiekonomisi.com

Çevre kirliliğinin önlemesi mi, yoksa teknoloji geçişi mi?

Elektrikli araçlar önce dünyada ve sonrasında da Türkiye'de hızla yaygınlaşıyor. Ancak, dünyadaki elektrikli araç sayısı henüz, yine dünyada trafikte olan araç sayısının çok gerisinde. Buna karşın; elektrikli araçlarıın hızla yaygınlaştığı, unutulmaması gereken bir gerçek.

Elektrikli araçlar, ilk dönemlerde çevre kirliliğine karşı (fosil yakıtlı araçların neden olduğu kirlilik) üretilmeye başlansa da; sonrasında ''ucuz yakıtlı'' olmaları da, elektrikli araçlara ilgiyi artıran bir diğer etken oldu. Konuya 'kirlilik açısından'' bakıldığında, elektrikli araçların hedefin çok gerisinde olduüu söylenebilir. Çünkü, yakıt olarak bu araçlar elektrik kullanarak daha az çevre kirliliğine neden olsalarda, henüz elektrikli araçların üretimi 'Çevreselliğin'' çok ötesinde. Üretimde kullanılan malzemeler, atıklar ve en önemlisi de elektrikli araçların kullandığı yakıt (elektrik) hala ağırlıklı olarak kömür, petrol, gaz gibi fosil yakıtlardan üretiliyor. Yani, kirlilik olarak eleştiri alan fosil yakıtların pazardaki ağırlığı devam ediyor. 

Tabi birde; elektrikli araçların teknik servis ihtiyacı, istasyon sayısı (şarj) yaygınlığı, fosil yakıtlı araçların çok çok gerisinde. 

Olaya, kirlilik ve yeni teknolojiler açısından bakıldığında; elektrikli araçlar bir gerçek ve yakın gelecekte hayatımızda daha fazla yer alacaklar. Fakat; olaya mutlaka bütünsel bakılarak 'Sadece yakıt tasarrufuna' odaklanılmalalı. Bu araçların, üretiminden yakıt tüketimine kadar ''çevreye uyumlu, kirliliği maksimum düzeyde ortadan kaldıracak'' bir bakış açısıyla ele alınmaları gerekiyor. Aksi halde elektrikli araç olayı, sadece bir teknoloji geçişi olarak hayatımızda yer alacaktır. 

 

(elektrikli araçlar - enerji ekonomisi)

 

1 kw kaç beygir 1 beygir kaç kw elektrikli araç tanımları ve kısaltmaları