1 aylık doğal gaz faturasına kim ne ödüyor? Türkiye ve Avrupa doğal gaz fiyatları!

TAKİP ET

Doğal gaz fiyatları, son ayların en önemli gündem maddesi. Nedeni, Rusya'nın Ukrayna işgali ile doğal gaz iletiminin aksaması - kesilmesi. Bu durum doğal gaz fiyatlarına da yansıdı ve fiyatlar rekor düzeyde artış gösterdi. Peki, bu artış sonrası Türkiye ve Avrupa'da tüketiciler doğal gaza ne ödüyor? Ya da doğal gazı hangi fiyattan satın alıyorlar?

Doğal gaz fiyatları, son ayların en önemli gündem maddesi. Nedeni, Rusya'nın Ukrayna işgali ile doğal gaz iletiminin aksaması - kesilmesi. Bu durum doğal gaz fiyatlarına da yansıdı ve fiyatlar rekor düzeyde artış gösterdi. Peki, bu artış sonrası Türkiye ve Avrupa'da tüketiciler konutlar için doğal gaza ne ödüyor? Ya da doğal gazı hangi fiyattan satın alıyorlar?

 

AYRINTILAR...

Doğal gaz kim ne ödüyor?

Kamu şirketi BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ), Türkiye ve Avrupa ülkelerinde (Başkentler) abonelerin (Konut) doğal gaza ödediği fiyatları çıkardı. BOTAŞ'ın çalışmasına göre (Temmuz 2022), başkentlerde en ucuz doğal gaz konutlarda Ankara'da, en pahalı doğal gaz Amsterdam'da tüketiliyor (Başkent doğal gaz fiyatları için aşağıdaki tabloya bakınız).

 

Türkiye ve Avrupa ülkeleri 1 metreküp (m3) doğal gaz fiyatı

(Başkentler)

 Başkent - Ülke Doğal Gaz Birim fiyatı (TL/M3)
 Amsterdam  Hollanda 53,6316
 Londra - İ;ngiltere 35,0282
 Berlin - Almanya 32,6412
 Roma - Roma 28,9849
 Sofya - Bulgaristan 25,9538
 Ankara - Türkiye  4,6801

Kaynak: Boru Hatlari ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ, Temmuz 2022 verileri)

 

Doğal gazda en ucuz Ankara En pahalı Amsterdam

Kamu şirketi BOTAŞ'ın verilerine göre 1 metreküp doğal gazın satış fiyatı sıralamasında Türkiye ve Avrupa Başkentleri) en pahalı başkent 53,6 lira metreküp fiyatı ile Amsterdam ilk sırada yer alıyor. Buna karşın Ankara 4,6 lira metreküp fiyatı ile doğal gazı en ucuz tüketen başkent konumunda bulunuyor. 

 

Kışın büyük doğal gaz krizi riski var

Rusya - Ukrayna savaşı, en fazla doğal gaz ticaretini vurdu. Hem satıcı ülkeler ve hemde alıcı ülkeler, savaş nedeniyle doğal gazı alenen silah olarak kullanmaya başladılar. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve ABD 'Rusya'dan doğal gaz almama' tehditini ileri sürerken Rusya tarafı da 'Avrupa'ya doğal gaz vermeme' tehditi ileri sürüyor. Her 2 tarafta kış için bu riskleri dikkate alarak konumlarını belirliyorlar.  Ayrıca Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol'da geçen ay ki açıklamasında, 'Kış aylarında Avrupa için büyük doğal gaz krizi uyarısı yapmış ve tasarruf önerisinde' bulunmuştu. AB ülkeleri de yüzde 15 tasarruf kararı almıştı. 

 

Doğal gaz abone sayısı - Rakamlarla DOĞAL GAZ sektörü!

Bin metreküp doğal gaz 35.000 TL - 4.600 bin TL

BOTAŞ'ın Bin metreküp doğal gaz fiyatı: BOTAŞ'ın Başkentler doğal gaz fiyatları sıralaması göre Avrupa'da bin metreküp (1.000 m3) doğal gazın fiyatı 35 bin TL gibi rekor rakama çıkıyor. Bu fiyat Amsterdam'a ait. Aynı miktar doğal gazın fiyatı ise Türkiye'de 4.600 TL. Türkiye'de fiyat düşüklüğünün en önemli nedeni, Enerji ve Maliye Yönetimlerinin konutlardaki doğalgazın fiyatını 'Doğal gaz tüketicileri-Abonelerini desteklemek) düşük tutmaları (Yuvarlamalar dikkate alınmamıştır).

 

YORUM

 

ENERJİ EKONOMİSİ

Yaz ayları ve doğal gaz tüketimleri düşük

Yaz ayları ve doğal gaz tüketimleri 'Türkiye ve Avrupa'da düşük seyrediyor. Ancak Rusya-Avrupa doğal gaz krizi Türkiye'ye henüz yansımasa da Avrupa ile yaşanan ciddi doğal gaz krizi devan ediyor. Ve bu kriz, kışın daha da artacak. Avrupa şimdiden, tasarruf kararı aldı-uygulamaya koydu. Ve yoğun bir tasarruf çalışması başlatıldı, Abrupa birliği ülkeleri arasındadı. Bugün için, yaz aylarında gaz tüketiminin düşük olması avantaj. Uluslararası Enerji Ajansı'da (IEA), 'yaz ayları için yapılan doğal gaz tasarrufunun kış dönemi için doğal gaz depolarında stoklanması' uyarısı yapıyor. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, IEA'nın uyarılarını çok önemsiyor ve dikkate alıyor. Ancak, Avrupa'nın kısa dönemde 'tasarrufdan' başka yapabileceği 'doğal gaz çözümleri^2 çok sınırlı. Çünkü, gaz krizi beklenmedik zamanda ve beklenmedik boyutlarda yaşanıyor. 

 

Türkiye'de acil stok yapmalı - Çift yakıt hazırlıkları başlamalı

Doğal gaz krizi, mevcut Türkiye-Rusya ilişkileri nedeniyle henüz Avrupa seviyesinde Türkiye'de yaşanmıyor. Ancak muhtemel bir ağır kış, doğal gaz krizini Türkiye'nin kapısına dayayacaktır. Bu nedenle de Türkiye, mevcut doğal gaz depolarını tam dolu olarak kışa hazır hale getirmeli. Ayrıca, LNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz) doğal gaz sözleşmelerini (Spot piyasalar dahil) gözden geçirmeli. Çünkü, Türkiye'nin ağır kış şartlarında günlük doğal gaz tüketimi 300 milyon metreküp rakamlarını geçebiliyor. Bu çok ciddi bir tüketim rakamı. Ve en önemlisi de elektrik ve sanayi aboleri de, 'çift yakıt' hazırlıklarını kış krizine göre hazır hale getirmeli. 

Sonuç olarak; Doğal gaz da çok zor bir kış yaşamamak için, şimdiden acil önlemlerin alınması şart. 

 

Kışın en önemli gündem maddesi doğal gaz...

Doğal Gaz Birim fiyatı Türkiye ve Avrupa doğal gaz fiyatları bin metreküp doğal gazın fiyatı BOTAŞ doğal gaz fiyatları enerji ekonomisi 1.000 metreküp doğal gazın fiyatı 1 metreküp doğal gazın fiyatı BOTAŞın 1 metreküp doğal gaz fiyatı