1,5 derece için yapılması gereken 5 maddeyi açıkladı - ''COP28 iklim değişikliği konferansı''

TAKİP ET

COP28 iklim değişikliği konferansı, temiz enerji geçişi ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik uluslararası çabalar için kritik bir anda dünyanın dört bir yanından liderleri Dubai'de bir araya getirdi.

COP28'DE IEA,

1,5 ° C hedefine ulaşmak için gereken acil eylemler!

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)... COP28 iklim değişikliği konferansı, temiz enerji geçişi ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik uluslararası çabalar için kritik bir anda dünyanın dört bir yanından liderleri Dubai'de bir araya getirdi. Son yıllarda temiz enerji teknolojilerinin hızla yaygınlaşması iklim görünümünde büyük bir fark yaratmış olsa da, dünya, küresel ısınmayı 2 ° C'nin çok altında tutma Paris Anlaşması hedefine ulaşma yolunda değil – bilimin gösterdiği 1,5 ° C eşiğinin çok altında kalmamak için çok önemli iklim değişikliğinin en kötü etkileri.


Genel Müdürümüz Fatih Birol ve Genel Müdür Yardımcımız Mary Burce Warlick başkanlığındaki Dubai'deki heyetimiz, dünyayı 1,5 °C'lik bir yola kaydırmak için yapılması gerekenleri açıkça ortaya koyuyor. Dr. Birol, son Dünya Enerji Görünümümüzdeki verilere ve analize dayanarak, şimdi ve 2030 yılları arasında harekete geçmek için birbirine bağlı beş önemli ayrıntıya vurgu yaptı...

 

''Şimdi ve 2030 yılları arasında'' yapılması gerekenler!

Üçlü küresel yenilenebilir enerji kapasitesi.

Enerji verimliliği iyileştirmelerinin iki katı.

Fosil yakıt endüstrisinin ve özellikle petrol ve gaz şirketlerinin, faaliyetlerden kaynaklanan metan emisyonlarını yüzde 75 azaltarak başlayarak Paris Anlaşması ile faaliyetleri uyumlu hale getirme taahhütleri.

Gelişmekte olan ve gelişmekte olan ekonomilerde temiz enerji yatırımını üçe katlamak için büyük ölçekli finansman mekanizmaları oluşturmak.

Hız Kesmeyen kömürle çalışan enerji santrallerinin yeni onaylarının sona ermesi de dahil olmak üzere fosil yakıtların kullanımında düzenli bir düşüş sağlayacak önlemleri taahhüt etmek


Analistlerimiz cop28'deki gelişmeleri yakından takip ediyor. Dün yayınlanan yeni bir değerlendirmede, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konusunda birçok ülke ve metan ve alevlenme konusunda önemli sayıda şirket tarafından üç kilit alanda taahhütte bulunulduğunu belirttiler. Bunlar, enerji sektörünün sera gazı emisyonlarıyla mücadelede ileriye dönük olumlu adımlar olsa da – ve yukarıdaki beş sütundan üçüne uygun olarak – bugüne kadar tüm imzacıların taahhütlerini tam olarak yerine getirmeleri bile dünyayı bir yola taşımak için neredeyse yeterli olmayacaktır. 


1.5 ° C hedefiyle uyumlu bir enerji geçişi için temel yapı taşları, yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz bu tür bir dizi toplantının sonuncusu olan Dubai'de COP28 Başkanlığı ile topladığımız Üst Düzey Diyaloğun konusuydu. COP28 Başkanı Sultan El Ceber ve Dr. Birol'un eş başkanlığında yürütülen diyalog, Afrika, Amerika, Asya ve Avrupa'nın dört bir yanından 40'tan fazla lider ve bakan arasında enerji geçişinin kilit unsurları konusunda güçlü bir fikir birliği sağladı. 

 

Dr. Birol, Dubai'deki COP28 görüşmelerinde aralarında Dr. Sultan, ABD Özel Başkanı İklim Elçisi John Kerry, Çin'in Özel İklim Elçisi Xie Zhenhua, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroš Šefčovič ve BM Genel Sekreteri António Guterres'in de bulunduğu birçok kilit oyuncuyla görüştü ve onlarla düzenli temashalinde. Ayrıca zamanının önemli bir bölümünü Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu, Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Jacinto Nyusi ve Senegal Petrol ve Enerji Bakanı Antoine Félix Abdoulaye Diome gibi başta Afrika olmak üzere gelişmekte olan ve gelişmekte olan ekonomilerden liderlerle görüşmelerde geçirdi. Uganda'nın Enerji ve Mineral Geliştirme Bakanı Ruth Nankabirwa Ssentamu ile Uganda'nın desteklediğimiz ve Dubai'de başlattığımız yeni Enerji Geçiş Planını görüştü.


Brezilya'nın G20'nin liderliğini üstlenmesinden günler sonra, Dr. Birol ve Brezilya Maden ve Enerji Bakanı Alexandre Silveira, COP'DA kilit enerji konularını tartıştılar ve en acil zorlukların bazılarıyla mücadelede işbirliğini yoğunlaştırma planlarını açıkladılar.

 

temiz enerji haberleri

COP28 iklim değişikliği konferansı temiz enerji haberleri