- Elektrik Tesisatı Kaynaklı Yangınları Önlemek için,
Alınması Gereken Önlemler!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı verilerine göre, 2024 yılında İstanbul’da meydana gelen 24 bin 948 yangının 6 bin 598’i elektrik tesisatından kaynaklı hata ve arızadan dolayı meydana geldi.
Binalarda elektrikten kaynaklı yangınlar

- 24 bin 948 yangının 6 bin 598’i elektrik tesisatı kaynaklı
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı verilerine göre, 2024 yılında İstanbul’da 24 bin 948 yangına müdahale edildi. Yangınların 7 bin 574'ü hatalı ve dikkatsiz kullanımdan, 6 bin 598’i elektrik tesisatından, 4 bin 964’ü ise mekanik hata ve arızadan dolayı meydana geldi.
Elektrik İç Tesisleri YönetmeliğiMevcut yapılarda ise elektrikten kaynaklanan yangınların önlenmek için termal kamera ile seri arkların tespit edilmesi ve kullanılan enerjinin oluşturduğu yangın riskinin analiz edilmesi şart. Bu kapsamda Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nin 46. Maddesi’ndeki deneylerin tüm makinalara uygulanması ve her biri için topraklama testleri yapılması gerekiyor.”
Binalarda yangın çıktıktan sonra can ve mal kayıplarını önlemek için alınması gereken önlemler!
Yangın ihbar sistemleri binanın tahliye süresini en aza indiriyor“Binalarda meydana gelen yangınlarda can ve mal kayıplarını önlemek için binaları yangına hazırlamak gerekiyor. Bu kapsamda binalara, duman veya aleve duyarlı yangın sensörleri kurulması hayati önem taşıyor. Çünkü bina sakinlerine çok hızlı bir şekilde yangın çıktığı haberini veren bu otomatik algılama ve ihbar sistemleri binanın tahliye süresini en aza indiriyor. Yangın ihbar sistemleri, binalarda müzik yayını ve acil anons şeklinde olabiliyor. Sistemin kurulacağı yerin büyüklüğü, zon sayısı, hacimlerin akustik yapısı ve istekler, sistemin yapısını belirliyor. Tek zondan yüzlerce zona, tek anons noktasından yüzlerce anons noktasına kadar farklı büyüklükte sistemlerin tesis edilmesi mümkün.
Otomatik söndürme sistemleri kurulmalıYangına başlangıç aşamasında müdahale etmek ve söndürmek içinse binalara otomatik yağmurlama yani sprinkler sistemi gibi otomatik söndürme sistemleri kurulması gerekiyor. Türkiye’de 51,5 metrenin üzerine çıkan binalarda sprinkler sistemi yapılması zorunlu tutuluyor. Ancak bu sistemlerin bina yüksekliği ne olursa olsun yeni inşa edilen tüm yapılara, uygulanması hayati önem taşıyor.
Daire başına 6 kiloluk ABC tipi yangın tüpü bulundurulmalıOtomatik söndürme sistemi olmayan binalarda ise yangına ilk müdahale kişiler tarafından taşınabilir yangın tüpleri ile yapılıyor. Yangın tüplerinin de birkaç çeşidi bulunuyor. Daire başına 6 kiloluk ABC tipi kuru kimyevi toz ihtiva eden yangın tüpü bulundurulması yeterli olacaktır.” dedi.
Üçay Mühendislik Enerji ve İklimlendirme Teknolojileri A.Ş.''2000 yılında mühendislik alanında faaliyet göstermeye başlayan Üçay Mühendislik, bugün; iklimlendirme, elektrik-mekanik taahhüt ve güneş enerjisi sistemleri alanlarında uzmanlaşarak, sektörde öncü konuma gelmiştir. 2019 yılından itibaren E-Mobilite sektörüne de giriş yapan Üçay Mühendislik, 11.08.2022 tarihinde T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) şarj ağı işletmeciliği lisansı almıştır. ELARİS markası ile şarj ağı işletmecisi olarak hizmet vermektedir.'' elektrik kaynaklı yangınlar - enerji ekonomisiBİLGİ